FA Nieuwsbrief augustus 2017

Jaargang 6 nummer 2

In deze Financieel Actief Nieuwsbrief:

Pensioen

Kapitaalverzekeringen

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Eigen Woning

Wetgeving in parlement

Op de hoogte blijven van de laatste parlementaire ontwikkelingen? Kijk dan bij het Overzicht (financiële) wetgeving in parlement en recent aangenomen wetgeving.

Hoewel bij deze uitgave de uiterste zorg is nagestreefd, aanvaarden auteur(s), redacteur(en) en uitgever geen aansprakelijkheid voor eventuele (druk-)fouten en/of onvolkomenheden.

Artikelen

Nabestaandenpensioen op risicobasis

Vraag:
Werkgevers kunnen naast de opbouw van ouderdomspensioen ook een nabestaandenpensioen (hierna: NP) op bijvoorbeeld risicobasis toezeggen. Dat kan dan zowel een eindloonvariant als een middelloonvariant zijn. Stel dat de werkgever een NP op risicobasis in een eindloonvariant heeft toegezegd en op enig moment dit wenst te wijzigen in een middelloonvariant (nog steeds op risicobasis).
Zijn er dan bezwaren om voor de gehele achterliggende diensttijd ook uit te gaan van het middelloon?

Korte berichten

Standaardmodel ‘vast-variabel pensioen’ vastgesteld

Door de inwerkingtreding van de Wet verbeterde premieregeling hebben pensioendeelnemers met een premie- of kapitaalovereenkomst bij hun pensionering de keuze tussen een vast en een variabel pensioen. Pensioenuitvoerders die een vaste of variabele pensioenuitkering aanbieden, zijn vanaf 1 januari 2018 (wettelijk) verplicht om bij de communicatie richting de deelnemers een nieuw standaardmodel te hanteren. Dat standaardmodel is nu beschikbaar bij het Verbond van Verzekeraars.
Het model is afgelopen jaar ontwikkeld door de sector. Daarbij is intensief samengewerkt met de zogenoemde Verzekeringscommunity van het Verbond. In die groep zitten ruim 150 consumenten. Die denken en praten mee met de sector in een online platform.
Toezichthouder AFM is positief over het eindresultaat. Het standaardmodel is goedgekeurd door het ministerie van Sociale Zaken.
(Nieuwsbericht Verbond van Verzekeraars, 18 juli 2017)

(augustus 2017)

Niet begunstigden maar enig erfgenaam heeft recht op uitkering kapitaalverzekering

Een man heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk en heeft ze als begunstigden aangewezen van twee levensverzekeringen die uitkeren bij zijn overlijden. De man heeft later een nieuwe partner gekregen. Hij heeft haar als enig erfgenaam benoemd met de bedoeling om haar verzorgd achter te laten mocht hij eerder te komen overlijden. Na het overlijden van de man eist de partner de uitkeringen van de levensverzekeringen op. Volgens haar was het de bedoeling van de man dat zij deze uitkeringen ontvangt als enig erfgenaam.
Het hof stelt dat de man ten tijde van de aanwijzing van de kinderen als begunstigden geen andere bedoelingen had dan de begunstiging van zijn kinderen. Echter, het hof meent dat naast de overeenkomst van de levensverzekeringen en de wettekst ook dient te worden gekeken naar de feiten en bijzondere omstandigheden. De man heeft als bedoeling gehad om de partner verzorgd achter te laten. Hij heeft daarbij geen rekening gehouden met de benodigde wijziging in de begunstiging van de levensverzekering zodat niet zijn kinderen maar juist zijn partner recht zou hebben op de uitkeringen. Het hof concludeert dat de kinderen “in de gegeven en hiervoor genoemde omstandigheden naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid geen rechten kunnen ontlenen aan de begunstiging” en dat de begunstiging aan de partner, als erfgenaam, toekomt.
(Hof Amsterdam, 9 mei 2017, nr. 200.186.196/01, ECLI:NL:GHAMS:2017:1751)

(augustus 2017)

Geen box-3-vrijstelling voor letselschadevergoedingen

Staatssecretaris Wiebes van Financiën komt niet met een uitzondering voor letselschadevergoedingen voor de grondslag voor sparen en beleggen (box 3). Uitzonderingen voor vrij besteedbaar vermogen verdragen zich volgens hem niet met het draagkrachtbegrip.
Naar aanleiding van de uitzending van het tv-programma Radar op 10 april heeft het Kamerlid Leijten veertien Kamervragen gesteld.
Volgens de staatssecretaris bevat de uitzending van Radar geen nieuwe elementen. De herkomst van het vermogen in box 3 doet er volgens hem niet toe. Hij beseft dat het vermogen in box 3 - ook als dat afkomstig is van een letselschadevergoeding - gevolgen kan hebben voor het recht op huur- en zorgtoeslag.
Letselschadevergoedingen kunnen betrekking hebben op een zeer lange periode, zelfs enkele tientallen jaren. Verzekeraars houden bij een uitkering in één som rekening met het fiscale stelsel in het jaar van uitkering. Met mogelijke (fiscale) wijzigingen in de toekomst wordt geen rekening gehouden. Uitkeringen op periodieke basis komen volgens het Verbond van Verzekeraars nauwelijks voor. Slachtoffers hebben meestal de voorkeur voor een uitkering in één som.
(Brief staatssecretaris van Financiën van 12 juni 2017, kenmerk 2017-0000109092)

(augustus 2017)

Geen verlenging regeling restschuld

Staatssecretaris Wiebes van Financiën is niet voornemens de zogenoemde restschuldregeling te verlengen. De Kamerleden Ronnes en Omtzigt hadden hier om gevraagd. Aanleiding voor de Kamervragen was een bericht van de Vereniging Eigen Huis met die strekking.
De staatssecretaris geeft aan dat de restschuldregeling tot doel had de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Huiseigenaren met een zogenoemde onderwaterhypotheek - de waarde van de eigen woning is lager dan de op die woning rustende schuld - konden door de tijdelijke aftrekbaarheid (maximaal 15 jaar) van de rente en kosten op de bij verkoop van die woning resterende schuld in staat worden gesteld te verhuizen.
Vóór de crisis bedroeg het aantal woningtransacties ongeveer 200.000. Ten tijde van de invoering van de maatregel was dat aantal gedaald naar ongeveer 117.000. In 2016 bedroeg het aantal woningtransacties bijna 215.000.
Ook de huizenprijzen vertonen weer stijgingen, ook al zijn die stijgingen niet gelijk verdeeld over de provincies.
In 2013 werd door De Nederlandsche Bank gestart met de registratie van het aantal onderwaterhypotheken. Op dat moment bedroeg het onderwaterpercentage 36%. Eind 2016 stond nog bijna 18% van de Nederlandse huishoudens onder water. De staatssecretaris verwacht dat eind 2017 het percentage gelijk zal aan dat van vóór de crisis (zo’n 13%). Met als groot verschil dat de rente nu veel lager is.
(Brief staatssecretaris van Financiën, 28 juni 2017, kenmerk 2017-0000114832)

(augustus 2017)

Korte berichtenlabel

Korte berichten