Betere bescherming met nieuwe hypotheekregels

Consumenten die een huis willen kopen, worden met ingang van 14 juli 2016 beter beschermd. Dat is het doel van de ingevoerde nieuwe hypotheekregels. De nieuwe hypotheekregels vloeien voort uit een in 2014 aangenomen Europese hypothekenrichtlijn.
Geldverstrekkers moeten consumenten, die een hypotheek willen, een informatieblad geven dat er in de gehele Europese Unie hetzelfde uitziet. Ook moet het jaarlijkse kostenpercentage bij de hypotheek worden gemeld. Achterliggende gedachte hierbij is dat consumenten verschillende (ook buitenlandse) hypotheken beter kunnen vergelijken.
Als een geldverstrekker na het afgeven van het informatieblad (het zogenoemde ESIS) een aanbod doet, is dat definitief en bindend. De consument heeft daarna veertien dagen bedenktijd. Het aanbod kan alleen nog in het voordeel van de consument worden gewijzigd. Een offerte onder voorwaarden mag niet meer worden afgegeven.
Een bank mag nog steeds een vergoeding - de zogenoemde boeterente - eisen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek. Deze vergoeding mag niet hoger zijn dan het financiële nadeel dat de bank ondervindt door de vervroegde aflossing. Dat financiële nadeel betreft dan gemiste rentebetalingen, maar niet winstderving.
(Bron: Nieuwsbericht Ministerie van Financiën, 14 juli 2016)

(augustus 2016)