Staatssecretaris brengt nieuw besluit kapitaalverzekeringen, SEW en BEW uit

Op 18 juli 2024 is in de Staatscourant een nieuw besluit voor kapitaalverzekeringen, SEW en BEW gepubliceerd.
Het besluit is op één punt uitgebreid ten opzichte van de vorige versie. In onderdeel 3.1.1 (in de vorige versie 3.1.2) is de goedkeuring over de bandbreedte-eis na een wijziging van de premie als gevolg van een wijziging van de eigenwoningrente aangepast. De goedkeuring geldt ook als de overschrijding van de bandbreedte het gevolg is van een te hoge rentestand. In het oude besluit werd de indruk gewekt dat de goedkeuring alleen geldt als sprake is van een lage rentestand.
Naast de nodige redactionele wijzigingen, zijn ook veel ‘onderdelen met een toelichtend karakter’ vervallen. Voor zover deze onderdelen relevant zijn, publiceert de Kennisgroep Verzekeringsproducten en Assurantiebelasting deze als kennisgroepstandpunt. Ook is een aantal standpunten vervallen, ‘omdat deze door tijdsverloop geen belang meer hebben’.
Voor enkele goedkeuringen in het oude besluit geldt dat het niet waarschijnlijk is dat deze nog relevantie hebben. Mocht dat toch het geval zijn dan kan het ingetrokken besluit nog worden toegepast.
Dit besluit vervangt het besluit van 15 mei 2017. Dit besluit is voor het laatst gewijzigd bij besluit van 16 maart 2023.
(Staatssecretaris van Financiën, Verzamelbesluit kapitaalverzekeringen, SEW en BEW, 5 juli 2024, nr. 2024-216483, Scrt. 18 juli 2024)

Noot:
Het schrappen van enkele onderdelen en dan vervolgens melden dat als deze toch nog relevant zijn, het oude besluit nog geldt, lijkt curieus. Dat maakt het bewaren van oude besluiten des te belangrijker, maar dat kan eigenlijk ook niet de bedoeling zijn.

(september 2024)