FA Nieuwsbrief april 2019

Jaargang 7 nummer 10

In deze Financieel Actief Nieuwsbrief:

Eigen woning

Schenken voor de eigen woning doe je (niet) zo| Artikel
Geen aftrek hypotheekrente in ander jaar dan dat de kosten zijn betaald | Kort bericht

Pensioen

Dubbele aftrek door in aanmerking nemen van inhoudingen vanwege te hoge pensioenuitkeringen als negatief loon niet toegestaan | Kort bericht
Aftrek van premie toch toegestaan ondanks onzuiverheid van Belgische pensioenregeling | Kort bericht

Gouden handdruk

Alleen voor eenmalige (slot)uitkering stamrecht geldt loonbelastingfaciliteit | Kort bericht

Sparen en beleggen

Fiscale behandeling van woningen als beleggingsobject | Kort bericht

Wetgeving in parlement

Op de hoogte blijven van de laatste parlementaire ontwikkelingen? Kijk dan bij het Overzicht (financiële) wetgeving in parlement en recent aangenomen wetgeving.

Hoewel bij deze uitgave de uiterste zorg is nagestreefd, aanvaarden auteur(s), redacteur(en) en uitgever geen aansprakelijkheid voor eventuele (druk-)fouten en/of onvolkomenheden.

 

Artikelen 

Korte berichten 

Geen aftrek hypotheekrente in ander jaar dan dat de kosten zijn betaald

Een man bezit in 2009 een eigen woning en heeft voor de eigenwoningschuld in dat jaar ruim € 18.000 aan rente betaald. In 2009 krijgt de man een C.V.A. (beroerte). In 2009 en de jaren daarna heeft de man daardoor in diverse verpleeghuizen doorgebracht.
In 2009 heeft de man geen hypotheekrente in aftrek gebracht. De man brengt de in 2009 betaalde rente in 2015 in aftrek bij zijn aangifte. De inspecteur weigert die aftrek.

Aftrek van premie toch toegestaan ondanks onzuiverheid van Belgische pensioenregeling

Het Hof Den Bosch heeft geoordeeld in een zaak tussen een inspecteur en een man met een uit België voortgezette pensioenregeling. De man, woonachtig in België, werkt sinds 2007 voor een Nederlandse BV, onderdeel van een groter concern. De Belgische pensioenregeling met afkoopmogelijkheid besloot de man voort te zetten en hij kreeg hiervoor in 2015 van de Nederlandse Belastingdienst met terugwerkende kracht een beschikking die vijf jaar geldig was. De beschikking eindigde in 2012.