FA Nieuwsbrief maart 2020

Jaargang 8 nummer 8

In deze Financieel Actief Nieuwsbrief:

Pensioen en Lijfrente

Verplicht pensioenplan bij scheiding gaat kabinet te ver | Kort bericht

Kapitaalverzekeringen

Kapitaalverzekering afgesloten na 14 september 1999 maar vóór 2001 | Artikel

Eigen woning

Evaluatie eigenwoningregeling: hoe nu verder? | Artikel
Geen dwang bij hypotheekverstrekking | Kort bericht

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Afwijzing claim arbeidsongeschiktheidsverzekering wegens verzwijging | Kort bericht

Wetgeving in parlement

Op de hoogte blijven van de laatste parlementaire ontwikkelingen? Kijk dan bij het Overzicht (financiële) wetgeving in parlement en recent aangenomen wetgeving.
Hoewel bij deze uitgave de uiterste zorg is nagestreefd, aanvaarden auteur(s), redacteur(en) en uitgever geen aansprakelijkheid voor eventuele (druk-)fouten en/of onvolkomenheden.

 

 

 

Artikelen 

Kapitaalverzekering afgesloten na 14 september 1999 maar vóór 2001

Vraag:  Onder welk fiscaal regime valt een kapitaalverzekering met ingangsdatum 1 juni 2000 nu eigenlijk? De klant geeft al jaren de waarde van deze verzekering op in box 3. Hij betaalt al die tijd vermogensrendementsheffing hierover. Per 1 juni 2020 keert de verzekering het opgebouwde kapitaal van € 115.000 uit. Gedurende (bijna) twintig jaar heeft hij maandelijks premie betaald binnen de bandbreedte van 1:10.

Korte berichten 

Verplicht pensioenplan bij scheiding gaat kabinet te ver

Bij de behandeling van het wetsvoorstel ‘Wet verdeling pensioen bij scheiding 2021’ in de Tweede Kamer hebben diverse fracties gevraagd naar de mogelijkheid van een verplicht pensioenplan bij scheiding. Naar de mening van het kabinet voegt een verplicht pensioenplan niets toe aan het voorstel waarin pensioen wordt verdeeld tenzij er andere afspraken over worden gemaakt.

Geen dwang bij hypotheekverstrekking

Een man en een vrouw willen in 2008 de woning van zijn ouders kopen. Uit de hypotheekaanvraag blijkt dat de man en de vrouw graag zekerheid willen en daarom kiezen voor een rentevastperiode van dertig jaar. In de offerte vermeldt de geldverstrekker dat de man en de vrouw niets willen aflossen en dat er dus een restschuld blijft bestaan. In de offerte is ook de waarschuwing opgenomen dat de financiering is gebaseerd op beide inkomens.

Afwijzing claim arbeidsongeschiktheidsverzekering wegens verzwijging

Een man - cafetariahouder - sluit in juni 2014 een arbeidsongeschiktheidsverzekering. In mei 2014 vult hij daarvoor een gezondheidsverklaring in en beantwoordt alle vragen met ‘nee’. Een van de vragen is - in de rubriek ‘Rug en nek’ - “of hij lijdt of heeft geleden aan een kromme rug of scoliose, lage rugklachten, rugpijn, spit, hernia of een andere aandoening aan rug of nek.”