FA Nieuwsbrief november 2019

Jaargang 8 nummer 4

In deze Financieel Actief Nieuwsbrief:

Algemeen

Prinsjesdag 2019: een beknopte update | Artikel
Letselschadevergoeding behoort bij uitzondering niet tot het loon vanwege dienen van publiek belang | Kort bericht

Pensioen en Lijfrente

AOW-leeftijd blijft in 2025 op 67 jaar staan | Kort bericht

Eigen woning

AFM Trendzicht 2020: zorgen om aflossingsvrije hypotheken | Kort bericht

Sparen en beleggen

Voorbeelden box-3-voorstel | Artikel

Wetgeving in parlement

Op de hoogte blijven van de laatste parlementaire ontwikkelingen? Kijk dan bij het Overzicht (financiële) wetgeving in parlement en recent aangenomen wetgeving.


Hoewel bij deze uitgave de uiterste zorg is nagestreefd, aanvaarden auteur(s), redacteur(en) en uitgever geen aansprakelijkheid voor eventuele (druk-)fouten en/of onvolkomenheden.

Artikelen 

Prinsjesdag 2019: een beknopte update

De belastingplannen voor 2020 maken niet veel ‘los’ in Den Haag. Het meest opvallende lijkt nog de mate waarin (een gedeelte van) de oppositie instemt met de plannen van het kabinet. Dat is ook noodzaak voor het kabinet nu het geen meerderheid meer heeft in zowel de Tweede Kamer als in de Eerste Kamer.
In dit artikel geven we een update van de onderwerpen die we in ons eerdere artikel over Prinsjesdag hebben besproken.

Voorbeelden box-3-voorstel

Vraag: Recent zijn de plannen bekend gemaakt voor aanpassingen in box 3, met name om spaarders lichter te belasten. Maar hoe werkt dat uit in voorbeelden? Als een klant bijvoorbeeld een kapitaalverzekering in box 3 heeft of een tweede huis.

Korte berichten 

AOW-leeftijd blijft in 2025 op 67 jaar staan

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat de AOW-leeftijd op basis van de huidige wetgeving op 67 jaar en drie maanden kan blijven staan. Op grond van het Principeakkoord pensioen wordt dat 67 jaar.

AFM Trendzicht 2020: zorgen om aflossingsvrije hypotheken

Voor de tweede keer heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) haar ‘Trendzicht’ gepubliceerd. Een van de hoofdonderwerpen in deze publicatie is de aflossingsvrije hypotheek. De AFM constateert dat in het verleden aflossingsvrije hypotheken “veelvuldig zijn afgesloten, mede gedreven door fiscale regelgeving”.