Pensioenregeling voorleggen aan Belastingdienst

Op 14 juni 2024 heeft het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst (CAP) op haar pensioensite een nieuwsbericht geplaatst over het ter beoordeling voorleggen van een pensioenregeling. 
Met de inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen per 1 juli 2023 zijn de fiscale en civiele wettelijke kaders voor pensioenregelingen gewijzigd. Als gevolg daarvan moeten pensioenregelingen worden aangepast. In het nieuwsbericht wijst het CAP op de in artikel 19c van de Wet op de loonbelasting 1964 vastgelegde mogelijkheid om een nieuwe of gewijzigde pensioenregeling, vóór invoering fiscaal te laten toetsen door de Belastingdienst. Op voorwaarde dat de pensioenregeling tijdig wordt voorgelegd, kan de pensioenregeling zonder fiscale gevolgen met terugwerkende kracht worden aangepast, als de toetsing daartoe aanleiding geeft.
Het verzoek om beoordeling kan worden neergelegd bij de inspecteur die voor de werkgever competent is. De regeling kan direct worden ingevoerd.
Vervolgens beslist de inspecteur bij voor bezwaar vatbare beschikking of de voorgelegde regeling voldoet aan het fiscale kader. Zodra onherroepelijk vaststaat dat de regeling niet voldoet aan de fiscale voorwaarden, moet de regeling direct en met terugwerkende kracht tot en met het tijdstip van ingang van de regeling zodanig worden aangepast dat de regeling wel voldoet aan die voorwaarden. De aangepaste regeling wordt dan geacht met terugwerkende kracht tot en met het tijdstip van invoeren een fiscaal aanvaardbare pensioenregeling te zijn.
Het CAP verwijst voor een nadere toelichting naar V&A 08-080 en 08-081. 
(Nieuwsbericht Centraal Aanspreekpunt Pensioenen, 14 juni 2024)

Noot:
De mogelijkheid om de pensioenregeling vóór invoering voor te leggen aan de bevoegde inspecteur en zo de mogelijkheid te behouden eventuele fiscale onjuistheden te herstellen, is niet nieuw. Maar het is goed dat het CAP hier nogmaals op wijst.

(september 2024)