Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd

Op 29 september 2015 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Doel van de wet is om het (door)werken na de AOW-gerechtigde leeftijd te vergemakkelijken.
Het moet voor werkgevers aantrekkelijker worden om AOW'ers langer in dienst te houden. De opzegtermijn van het contract van een AOW'er wordt één maand. Daarnaast wordt de loondoorbetaling bij ziekte teruggebracht naar dertien weken in plaats van twee jaar (AOW'ers hebben geen recht op WIA).
Werkgevers in de publieke sector worden verplicht doorwerkende AOW'ers als eerste te ontslaan bij een reorganisatie. Voor de private sector geldt die verplichting al. Doel hiervan is verdringing van niet AOW-gerechtigden op de arbeidsmarkt te voorkomen.
Verder krijgen AOW'ers, net als andere werknemers, recht op ten minste het minimumloon.  Als er een cao van toepassing is, moet een AOW'er uiteraard hetzelfde cao-loon ontvangen als andere werknemers die hetzelfde werk doen.
De wet treedt op 1 januari 2016 in werking.
(Bron: Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd, Staatsblad 2015, nrs. 376 en 377 van 20 oktober 2015)

Noot:

Er wordt al langere tijd gesproken over het wegnemen van belemmeringen voor doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Vanaf 1 januari 2016 moet gaan blijken of de getroffen maatregelen daadwerkelijk de belemmeringen voor doorwerken wegnemen en of er geen verdringing van jongere werknemers op de arbeidsmarkt plaatsvindt.